Serowy deser rasmalai (Ras Malai)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 litry pełnotłustego mleka
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka + 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżka pokruszonych migdałów
  • 1 łyżka pokruszonych pistacji
Przygotowanie/Preparation:
  1. Z jednego litra mleka przygotujemy serek chhana, mleko podgrzewamy do zagotowania w garnku o grubym dnie, mieszając, żeby się nie przypaliło.
  2. Do gotującego się mleka wlewamy powoli sok z cytryny, pod wpływem kwasu mleko zwarzy się. Mieszamy do momentu, aż ujrzymy żółtą serwatkę.
  3. Przecedzamy przez bawełnianą szmatkę (tetrową pieluchę), płuczemy pod bieżącą wodą, następnie brzegi szmatki związujemy, delikatnie ściskając ser.
  4. Otrzymany ser zostawiamy powieszony do odcieknięcia przez około pół godziny.
  5. W garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy szklankę cukru.
  6. Ser wyrabiamy rękami, powinniśmy uzyskać miękką gładką masę.
  7. Z masy serowej formujemy kulki wielkości orzechów włoskich, po czym spłaszczamy je delikatnie. Z 1 litra pełnotłustego mleka powinniśmy otrzymać 6 kulek.
  8. Kulki wrzucamy do wrzącej wody z cukrem i gotujemy przez około 10 minut pod przykryciem, po czym wyjmujemy. Kulki powinny powiększyć swoją objętość około dwukrotnie.
  9. Na teflonowej patelni podgrzewamy mleko.
  10. Mieszając, żeby się nie przypaliło redukujemy je do około 50 % początkowej objętości.
  11. Do mleka dodajemy 2 łyżki cukru, kardamon i szafran, mieszamy, aż cukier się rozpuści.
  12. Dodajemy pokruszone migdały i pistacje, gotujemy jeszcze przez chwilę.
  13. Serowe kulki układamy w naczyniu, zalewamy zagęszczonym mlekiem.
  14. Deser podajemy schłodzony.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ras-malai