Ryż z krewetkami (Kolambi Bhaat)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma obranych średnich krewetek
  • 2 szklanki ryżu basmati
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki świeżo utartego kokosa
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 1 łyżka posiekanego korzenia imbiru
  • 2 zielone papryczki chili
  • garść natki kolendry
  • garść listków mięty
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • cynamon kawałek ok. 5 cm
  • 2-3 strączki czarnego kardamonu
  • 4-5 goździków
  • 8-10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 indyjski liść laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
Przygotowanie/Preparation:
  1. Krewetki mieszamy z kurkumą, jedną łyżeczką soli i sokiem z cytryny. Pozostawiamy do zamarynowania na pół godziny.
  2. Ryż basmati płuczemy, następnie moczymy w wodzie również przez około pół godziny, odcedzamy.
  3. Natkę kolendry, miętę, czosnek, chili, imbir oraz utarty kokos blendujemy z niewielką ilością wody, aby uzyskać średnio gęstą pastę.
  4. Cebulę drobno siekamy.
  5. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy kmin, cynamon, anyż, pieprz, goździki, kardamon, liść laurowy, smażymy przez chwilę mieszając, aby wydobyć aromat z przypraw.
  6. Dodajemy posiekaną cebulę i 1 łyżeczkę soli, smażymy aż cebula się zeszkli.
  7. Dodajemy zblendowaną zieloną pastę, mieszając smażymy przez 1 minutę, następnie wrzucamy zamarynowane krewetki, mieszamy, aby krewetki pokryły się przyprawami.
  8. Dodajemy ryż, mleko kokosowe, wszystko mieszamy.
  9. Dolewamy 2 szklanki wody, zwiększamy ogień. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Cała woda powinna zostać wchłonięta przez ryż.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryz-krewetkami-kolambi-bhaat