Krewetki mieszamy z kurkumą, jedną łyżeczką soli i sokiem z cytryny. Pozostawiamy do zamarynowania na pół godziny.
Ryż basmati płuczemy, następnie moczymy w wodzie również przez około pół godziny, odcedzamy.
Natkę kolendry, miętę, czosnek, chili, imbir oraz utarty kokos blendujemy z niewielką ilością wody, aby uzyskać średnio gęstą pastę.
Cebulę drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy kmin, cynamon, anyż, pieprz, goździki, kardamon, liść laurowy, smażymy przez chwilę mieszając, aby wydobyć aromat z przypraw.
Dodajemy posiekaną cebulę i 1 łyżeczkę soli, smażymy aż cebula się zeszkli.
Dodajemy zblendowaną zieloną pastę, mieszając smażymy przez 1 minutę, następnie wrzucamy zamarynowane krewetki, mieszamy, aby krewetki pokryły się przyprawami.
Dodajemy ryż, mleko kokosowe, wszystko mieszamy.
Dolewamy 2 szklanki wody, zwiększamy ogień. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Cała woda powinna zostać wchłonięta przez ryż.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryz-krewetkami-kolambi-bhaat