1 łyżeczka mielonego kaszmirskiego chili (lub słodka papryka i szczypta chili)
2 łyżeczki soli
olej do smażenia (w oryginalnych indyjskich przepisach stosuje się olej z gorczycy)
2 szklanki wody
natka kolendry
Przygotowanie/Preparation:
Rybę nacieramy solą (1 łyżeczka) i kurkumą, zostawiamy na około pół godziny.
Cebulę i pomidor kroimy w drobną kostkę, ziemniaki kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kawałki ryby z obu stron, wyjmujemy.
Na tym samym oleju obsmażamy pokrojone ziemniaki, wyjmujemy.
W głębokiej patelni (woku) rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy przyprawę panch phoron oraz papryczki chili, następnie dodajemy cebulę i smażymy ją do zeszklenia.
Dodajemy pokrojony pomidor oraz imbir, smażymy chwilę mieszając.
Dodajemy przyprawy w proszku, wlewamy ok. 2 szklanek wody, mieszamy.
Delikatnie wkładamy podsmażoną rybę oraz ziemniaki, solimy.
Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bengalskie-curry-rybne-macher-jhol