Bengalskie curry rybne (Macher Jhol)
 
Składniki/Ingredients:
  • 4 dzwonka z białej ryby
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki utartego korzenia imbiru
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki mieszanki Panch Phoron
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kaszmirskiego chili (lub słodka papryka i szczypta chili)
  • 2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia (w oryginalnych indyjskich przepisach stosuje się olej z gorczycy)
  • 2 szklanki wody
  • natka kolendry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę nacieramy solą (1 łyżeczka) i kurkumą, zostawiamy na około pół godziny.
  2. Cebulę i pomidor kroimy w drobną kostkę, ziemniaki kroimy wzdłuż na ćwiartki.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy kawałki ryby z obu stron, wyjmujemy.
  4. Na tym samym oleju obsmażamy pokrojone ziemniaki, wyjmujemy.
  5. W głębokiej patelni (woku) rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy przyprawę panch phoron oraz papryczki chili, następnie dodajemy cebulę i smażymy ją do zeszklenia.
  6. Dodajemy pokrojony pomidor oraz imbir, smażymy chwilę mieszając.
  7. Dodajemy przyprawy w proszku, wlewamy ok. 2 szklanek wody, mieszamy.
  8. Delikatnie wkładamy podsmażoną rybę oraz ziemniaki, solimy.
  9. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
  10. Posypujemy natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bengalskie-curry-rybne-macher-jhol