Chutney kokosowy (Coconut Chutney)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka utartego kokosa
  • 1 łyżeczka utartego korzenia imbiru
  • 1-2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki chana dal (suszonej ciecierzycy)
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • około pół szklanki wody
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 suszona czerwona papryczka chili
  • 6-8 liści curry
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Na suchej patelni podprażamy przez chwilę nasiona chana dal, wyjmujemy.
  2. Z zielonych papryczek chili usuwamy nasiona.
  3. Utarty kokos, imbir, podprażone chana dal oraz zielone chili blendujemy na jednolitą masę, dodając około pół szklanki wody.
  4. Solimy do smaku, dodajemy sok z cytryny.
  5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy ziarna gorczycy, liście curry, czerwoną papryczkę chili porwaną na kilka kawałków, asafetydę. Smażymy przez chwilę mieszając.
  6. Podsmażone przyprawy dodajemy do masy kokosowej.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chutney-kokosowy-coconut-chutney