Ryż miętowy (Pudina Rice)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki świeżo ugotowanego ryżu (najlepiej basmati)
  • garść listków mięty
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 cm kawałek korzenia imbiru (czosnek i imbir możemy zastąpić 1 łyżką pasty czosnkowo-imbirowej)
  • kawałek kory cynamonu
  • 2 strączki zielonego kardamonu
  • opcjonalnie 1 indyjski liść laurowy
  • garść orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju lub klarowanego masła
Przygotowanie/Preparation:
  1. Umyte listki mięty blendujemy z czosnkiem, imbirem i papryczką chili.
  2. Cebulę drobno kroimy. Strączki kardamonu rozgniatamy nożem.
  3. Na patelni podgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cynamon, kardamon oraz liść laurowy, smażymy przez chwilę. aż przyprawy zaczną pachnieć.
  4. Dodajemy cebulę, smażmy do zeszklenia, następnie dodajemy orzechy nerkowca i smażymy jeszcze przez chwilę.
  5. Dodajemy pastę z mięty, chili, czosnku i imbiru, smażymy wszystko mieszając przez około 1 minuty.
  6. Wrzucamy ugotowany ryż, mieszamy z przyprawami, skrapiamy sokiem z cytryny, ewentualnie solimy do smaku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryz-mietowy-pudina-rice