kawałek pulpy tamaryndowej o wielkości piłeczki pingpongowej
2 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki mielonego chili
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka ziaren pieprzu
1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
pół łyżeczki ziaren kolendry
kilka gałązek natki kolendry
woda
pół łyżeczki cukru
sól do smaku (około 1 łyżeczki)
przyprawy do "tadki"
1 łyżeczka ziaren gorczycy
ok. 10 listków curry
pół łyżeczki ziaren pieprzu
2 suszone papryczki chili
2 łyżeczki oleju albo klarowanego masła
szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
Tamarynd zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody, zostawiamy na około pół godziny, po czym wyciskamy. Otrzymujemy w ten sposób kwaśną tamaryndową wodę. Pulpę wyrzucamy.
Jedną łyżeczkę ziaren pieprzu, kmin rzymski i nasiona kolendry prażymy przez chwilę na patelni, po ostygnięciu mielemy na proszek.
Pomidory zalewamy wrzątkiem, po około 2 minutach minutach obieramy je ze skóry i rozgniatamy widelcem. Możemy użyć również pomidorów z puszki.
Rozgniecione pomidory wkładamy do garnka, zalewamy wodą tamaryndową, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy rozgnieciony czosnek, mieloną kurkumę i gotujemy przez około 5 minut.
Dodajemy mieszankę uprażonych przypraw, mielone chili, sól i cukier.
Przygotowujemy tzw. "tadkę", czyli podsmażone aromatyczne przyprawy:
Rozgniatamy w moździerzu pół łyżeczki ziaren pieprzu (nie powinny być zmielone na proszek, a tylko pokruszone).
Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy ziarna gorczycy, listki curry, pieprz i asafetydę, smażymy przez chwilę.
Podsmażone przyprawy dodajemy do garnka z rasamem, posypujemy posiekaną natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/rasam