Rasam
 
Składniki/Ingredients:
  • kawałek pulpy tamaryndowej o wielkości piłeczki pingpongowej
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • kilka gałązek natki kolendry
  • woda
  • pół łyżeczki cukru
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
przyprawy do "tadki"
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • ok. 10 listków curry
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżeczki oleju albo klarowanego masła
  • szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Tamarynd zalewamy dwiema szklankami ciepłej wody, zostawiamy na około pół godziny, po czym wyciskamy. Otrzymujemy w ten sposób kwaśną tamaryndową wodę. Pulpę wyrzucamy.
  2. Jedną łyżeczkę ziaren pieprzu, kmin rzymski i nasiona kolendry prażymy przez chwilę na patelni, po ostygnięciu mielemy na proszek.
  3. Pomidory zalewamy wrzątkiem, po około 2 minutach minutach obieramy je ze skóry i rozgniatamy widelcem. Możemy użyć również pomidorów z puszki.
  4. Rozgniecione pomidory wkładamy do garnka, zalewamy wodą tamaryndową, dolewamy 2 szklanki wody, dodajemy rozgnieciony czosnek, mieloną kurkumę i gotujemy przez około 5 minut.
  5. Dodajemy mieszankę uprażonych przypraw, mielone chili, sól i cukier.
  6. Przygotowujemy tzw. "tadkę", czyli podsmażone aromatyczne przyprawy:
  7. Rozgniatamy w moździerzu pół łyżeczki ziaren pieprzu (nie powinny być zmielone na proszek, a tylko pokruszone).
  8. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy ziarna gorczycy, listki curry, pieprz i asafetydę, smażymy przez chwilę.
  9. Podsmażone przyprawy dodajemy do garnka z rasamem, posypujemy posiekaną natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/rasam