Goańskie zielone curry z kurczaka (Goan Green Chicken Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak pokrojony na nieduże kawałki
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 duża cebula
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 10-15 listków curry
  • sól do smaku (około 1.5 łyżeczki)
  • kawałek cynamonu długości około 5 cm
  • 2 strączki zielonego kardamonu
  • 2 strączki czarnego kardamonu
  • 3-4 goździki
  • 2 łyżki oleju
  • trochę natki kolendry do posypania
do zblendowania na pastę:
  • pół szklanki świeżo utartego kokosa
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • pół szklanki świeżych liści mięty
  • 1 szklanka posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
Przygotowanie/Preparation:
  1. Utarty kokos, natkę kolendry, liście mięty, papryczki chili, pieprz i kmin rzymski blendujemy na pastę z niewielką ilością wody.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cynamon, kardamon i goździki, smażymy przez chwilę dla wydobycia aromatu.
  4. Wrzucamy cebulę, podsmażamy do zezłocenia, następnie dodajemy sól, kurkumę, pastę czosnkowo-imbirową oraz liście curry, smażymy wszystko przez minutę.
  5. Dodajemy zblendowaną zieloną pastę i mięso kurczaka.
  6. Obsmażamy mięso, mieszając, aby pokryło się przyprawami.
  7. Dolewamy około 3/4 szklanki wody, dusimy nasze curry na małym ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki.
  8. Posypujemy posiekaną natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/goanskie-zielone-curry-kurczaka-goan-green-chicken-curry