Wskazówki, jak maksymalnie zwiększyć szanse na udaną fermentację:
- Do namoczenia ryżu i urad dal nie używamy wody chlorowanej.
- Do miksowania fasoli urad dal dodajemy wodę, w której fasola się moczyła.
- Składniki do blendowania powinny być w temperaturze pokojowej.
- Po połączeniu masy ryżowej z fasolową mieszamy wszystko ręką.
- Optymalna dawka soli do fermentacji to pół łyżeczki na 1 szklankę suchego
składnika, dosalamy ewentualnie po przefermentowaniu.
- Sól nie powinna być jodowana.
- Optymalna temperatura fermentacji to około 30 stopni, aby taką uzyskać,
możemy włożyć masę do wstępnie nagrzanego (wyłączonego) piekarnika. Inna
metoda to zostawienie włączonego światła w piekarniku (żarówka będzie
ogrzewać wnętrze piekarnika) lub włożenie na dół piekarnika garnka z gorącą
wodą (dodamy ciepła i trochę wilgoci).
- Masa nie może być szczelnie przykryta, nakrywamy ją ściereczką.
Zachowanie w lodówce odrobiny przefermentowanego ciasta jako "starteru" ułatwi i przyspieszy przygotowanie następnej porcji naleśników.