Smażona ryba z Amritsaru (Amritsari Fish)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kg filetów z ryby
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka nasion adżwanu
  • pół łyżeczki chili
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Rybę kroimy na ok. 5-centymetrowe kawałki.
  2. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i solą, zostawiamy na około pół godziny do zamarynowania.
  3. W misce mieszamy razem mąkę z ciecierzycy, nasiona adżwanu, pastę czosnkowo-imbirową i chili.
  4. Dodajemy rozmącone jajko, mieszamy wszystko, aby uzyskać srednio gesta masę, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość wody.
  5. Dodajemy zamarynowaną rybe, dokładnie wszystko mieszamy i zostawiamy jeszcze na około 10 minut.
  6. W rondlu rozgrzewamy olej, rybę smażymy partiami do zezłocenia - około 4-5 minut.
  7. Wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/smazona-ryba-amritsaru-amritsari-fish