Smażona ryba z Amritsaru (Amritsari Fish)
- pół kg filetów z ryby
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka nasion adżwanu
- pół łyżeczki chili
- 1 jajko
- olej do głębokiego smażenia
- Rybę kroimy na ok. 5-centymetrowe kawałki.
- Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy pieprzem i solą, zostawiamy na około pół godziny do zamarynowania.
- W misce mieszamy razem mąkę z ciecierzycy, nasiona adżwanu, pastę czosnkowo-imbirową i chili.
- Dodajemy rozmącone jajko, mieszamy wszystko, aby uzyskać srednio gesta masę, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość wody.
- Dodajemy zamarynowaną rybe, dokładnie wszystko mieszamy i zostawiamy jeszcze na około 10 minut.
- W rondlu rozgrzewamy olej, rybę smażymy partiami do zezłocenia - około 4-5 minut.
- Wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/smazona-ryba-amritsaru-amritsari-fish
3.2.2802