trzy strączki zielonego kardamonu (lub pół łyżeczki mielonego kardamonu)
kilka nitek szafranu
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżka siekanych migdałów lub pistacji
składniki na syrop cukrowy
pół szklanki wody
pół szklanki cukru
opcjonalnie kilka kropli esencji różanej lub wody z kewry
Przygotowanie/Preparation:
Każdą kromkę chleba tostowego kroimy po przekątnej na dwa trójkąty.
Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy chleb z obu stron na złoto.
Podsmażone kromki chleba osuszamy na papierowym ręczniku.
Możemy również posmarowany roztopionym masłem chleb opiec w tosterze.
Na teflonową patelnię wylewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia.
Podgrzewając na małym ogniu redukujemy mleko do około 50% początkowej objętości mieszając, aby się nie przypaliło.
Kiedy mleko zacznie gęstnieć dodajemy 1 łyżkę cukru, rozgniecione strączki kardamonu, rodzynki, orzechy oraz szafran, gotujemy jeszcze przez kilka minut.
W rondlu przygotowujemy syrop cukrowy: pół szklanki wody gotujemy z cukrem, aż mieszanina zacznie gęstnieć.
Chleb nasączamy przygotowanym syropem cukrowym, układamy na talerzykach, na których nasz deser będzie podawany.
Polewamy zagęszczonym mlekiem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/deser-chleba-tostowego-shahi-tukra