Deser z chleba tostowego (Shahi Tukra)
 
Składniki/Ingredients:
  • 6 kromek chleba tostowego
  • 2 łyżki klarowanego masła
do przygotowania mlecznej polewy (rabri)
  • 1 litr pełnotłustego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • trzy strączki zielonego kardamonu (lub pół łyżeczki mielonego kardamonu)
  • kilka nitek szafranu
  • 1 łyżeczka rodzynek
  • 1 łyżka siekanych migdałów lub pistacji
składniki na syrop cukrowy
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru
  • opcjonalnie kilka kropli esencji różanej lub wody z kewry
Przygotowanie/Preparation:
  1. Każdą kromkę chleba tostowego kroimy po przekątnej na dwa trójkąty.
  2. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy chleb z obu stron na złoto.
  3. Podsmażone kromki chleba osuszamy na papierowym ręczniku.
  4. Możemy również posmarowany roztopionym masłem chleb opiec w tosterze.
  5. Na teflonową patelnię wylewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia.
  6. Podgrzewając na małym ogniu redukujemy mleko do około 50% początkowej objętości mieszając, aby się nie przypaliło.
  7. Kiedy mleko zacznie gęstnieć dodajemy 1 łyżkę cukru, rozgniecione strączki kardamonu, rodzynki, orzechy oraz szafran, gotujemy jeszcze przez kilka minut.
  8. W rondlu przygotowujemy syrop cukrowy: pół szklanki wody gotujemy z cukrem, aż mieszanina zacznie gęstnieć.
  9. Chleb nasączamy przygotowanym syropem cukrowym, układamy na talerzykach, na których nasz deser będzie podawany.
  10. Polewamy zagęszczonym mlekiem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/deser-chleba-tostowego-shahi-tukra