Kalafiorowe pakory (Gobi Pakora)
 
Składniki/Ingredients:
  • nieduży kalafior (ok. 500g)
  • szklanka mąki z ciecierzycy
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • pół łyżeczki nasion adżwanu
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • około 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kalafior dzielimy na różyczki.
  2. W garnku zagotowujemy wodę, różyczki kalafiora wrzucamy do wrzątku na 2 minuty, następnie wyjmujemy.
  3. Przygotowujemy panierkę - mąkę z ciecierzycy, przyprawy i sól mieszamy z wodą, chcemy uzyskać gładką masę o konsystencji takiej, żeby nie spływała z cząstek kalafiora - na szklankę mąki niecała szklanka wody.
  4. W rondlu rozgrzewamy olej.
  5. Kawałki kalafiora zanurzamy w cieście, aby szczelnie się nim pokryły.
  6. Smażymy partiami w głębokim oleju, aż panierka nabierze złotego koloru - około 3 minut.
  7. Wyjmujemy, osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kalafiorowe-pakory-gobi-pakora