Chaat Masala
- 2 łyżki kminu rzymskiego
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka amchur
- 1 łyżka soli kala namak
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka adżwanu
- szczypta asafetydy
- pół łyżeczki chili
- 4 goździki
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych listków mięty
- Nasiona kolendry, kminu rzymskiego i kopru włoskiego prażymy przez chwilę na patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć.
- Wszystkie niesproszkowane składniki mielemy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu.
- Mieszamy wszystko razem.
- Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chaat-masala
3.2.2885