Chaat Masala
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 łyżki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka amchur
  • 1 łyżka soli kala namak
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżeczka adżwanu
  • szczypta asafetydy
  • pół łyżeczki chili
  • 4 goździki
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych listków mięty
Przygotowanie/Preparation:
  1. Nasiona kolendry, kminu rzymskiego i kopru włoskiego prażymy przez chwilę na patelni, aż zaczną intensywnie pachnieć.
  2. Wszystkie niesproszkowane składniki mielemy w młynku lub rozdrabniamy w moździerzu.
  3. Mieszamy wszystko razem.
  4. Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chaat-masala