Gotowany ryż z fasolką mung (Ven Pongal)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka ryżu
  • 1/4 szklanki fasolki moong dal bez skórki
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1.5 łyżeczki soli
  • kilka liści curry
  • 8-10 orzechów nerkowca
  • jedna zielona papryczka chili
  • opcjonalnie szczypta asafetydy
  • 2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż dokładnie płuczemy.
  2. Na suchej patelni delikatnie podprażamy fasolkę do uzyskania złotego koloru, uważając, aby nie przypalić.
  3. Do dużego garnka o grubym dnie wlewamy wodę, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy ryż, podprażony moong dal oraz sól.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, aż cała woda zostanie wchłonięta/odparuje - ok. 25-30 minut. Mieszamy co jakiś czas.
  5. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy orzechy nerkowca, odkładamy na bok.
  6. Ziarna pieprzu częściowo rozgniatamy, papryczkę chili drobno siekamy.
  7. Podsmażamy przez chwilę imbir, następnie wszystkie pozostałe przyprawy.
  8. Przyprawy razem z klarowanym masłem, w którym się smażyły dodajemy do ugotowanej masy ryżowo-fasolowej, mieszamy.
  9. Dekorujemy orzechami nerkowca.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/gotowany-ryz-fasolka-mung-ven-pongal