Gotowany ryż z fasolką mung (Ven Pongal)
- 1 szklanka ryżu
- 1/4 szklanki fasolki moong dal bez skórki
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1.5 łyżeczki soli
- kilka liści curry
- 8-10 orzechów nerkowca
- jedna zielona papryczka chili
- opcjonalnie szczypta asafetydy
- 2 łyżki klarowanego masła
- Ryż dokładnie płuczemy.
- Na suchej patelni delikatnie podprażamy fasolkę do uzyskania złotego koloru, uważając, aby nie przypalić.
- Do dużego garnka o grubym dnie wlewamy wodę, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy ryż, podprażony moong dal oraz sól.
- Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, aż cała woda zostanie wchłonięta/odparuje - ok. 25-30 minut. Mieszamy co jakiś czas.
- Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, podsmażamy orzechy nerkowca, odkładamy na bok.
- Ziarna pieprzu częściowo rozgniatamy, papryczkę chili drobno siekamy.
- Podsmażamy przez chwilę imbir, następnie wszystkie pozostałe przyprawy.
- Przyprawy razem z klarowanym masłem, w którym się smażyły dodajemy do ugotowanej masy ryżowo-fasolowej, mieszamy.
- Dekorujemy orzechami nerkowca.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/gotowany-ryz-fasolka-mung-ven-pongal
3.2.2885