Pieczony kurczak Tandoori (Tandoori Chicken)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 nieduży kurczak (ok. 800g)
  • 150 ml jogurtu naturalnego (gęstego)
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej (lub po łyżce utartego czosnku i imbiru)
  • 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • 1.5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżki oleju (najlepszy byłby olej z gorczycy)
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • trochę roztopionego masła do posmarowania upieczonego mięsa
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kurczaka dzielimy na cztery części (2 nogi, 2 piersi), zdejmujemy skórę.
  2. W mięsie wykonujemy nożem nacięcia aż do kości co kilka centymetrów.
  3. Mieszamy razem sok z cytryny, sól oraz chili.
  4. Mieszanką tą dokładnie nacieramy mięso, pozostawiamy w lodówce na około pół godziny.
  5. Po tym czasie pozostałe przyprawy mieszamy z jogurtem, dodajemy olej.
  6. Powstałą marynatą pokrywamy mięso kurczaka.
  7. Mięso zostawiamy w lodówce na 3-4 godziny.
  8. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni.
  9. Mięso układamy na kratce, pieczemy przez około 30 minut.
  10. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na około 5 minut, następnie smarujemy roztopionym masłem i wkładamy do pieca jeszcze na 10 minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/pieczony-kurczak-tandoori-tandoori-chicken