Przyprawa do Pav Bhaji (Pav Bhaji Masala)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu
  • 2 ziarna czarnego kardamonu
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 cm kawałek kory cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 łyżka suszonego sproszkowanego mango (amchur)
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Wszystkie składniki, które nie są sproszkowane, prażymy przez kilka minut na średnio rozgrzanej patelni, aby wydobyć z przypraw aromat.
  2. Po ostygnięciu, mielemy na proszek w młynku do przypraw lub ucieramy w moździerzu.
  3. Dodajemy mielone mango, chili, imbir i kurkumę, wszystko mieszamy.
  4. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/przyprawa-pav-bhaji-pav-bhaji-masala