Przyprawa do Pav Bhaji (Pav Bhaji Masala)
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki nasion czarnego pieprzu
- 2 ziarna czarnego kardamonu
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 cm kawałek kory cynamonu
- 3 goździki
- 1 łyżka suszonego sproszkowanego mango (amchur)
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżeczki kurkumy
- Wszystkie składniki, które nie są sproszkowane, prażymy przez kilka minut na średnio rozgrzanej patelni, aby wydobyć z przypraw aromat.
- Po ostygnięciu, mielemy na proszek w młynku do przypraw lub ucieramy w moździerzu.
- Dodajemy mielone mango, chili, imbir i kurkumę, wszystko mieszamy.
- Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/przyprawa-pav-bhaji-pav-bhaji-masala
3.2.2885