Bombajskie curry warzywne (Pav Bhaji)
- 3 ugotowane średnie ziemniaki (około 700g)
- 200g ugotowanego kalafiora
- 2 ugotowane marchewki
- 1 szklanka groszku z puszki
- 1 duża cebula
- 3 duże pomidory (mogą być pomidory z puszki)
- 1 zielona papryka
- 2 lyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
- 3 łyżki masła
- 1.5 szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki przyprawy Pav Bhaji Masala
- natka kolendry i trochę posiekanej cebuli do przybrania gotowego dania
- cytryna
- kilka miękkich maślanych bułek
- Cebulę, pomidory, zieloną paprykę i chili kroimy w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy nasiona kminu i przez chwilę podsmażamy dla wydobycia aromatu.
- Dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu do zeszklenia.
- Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, posiekaną papryczkę chili, chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojone pomidory.
- Dusimy przez jakieś 5 minut, dodajemy zieloną paprykę, dusimy przez następne 5 minut.
- Ugotowane ziemniaki, marchewkę i kalafior rozgniatamy widelcem, dodajemy do garnka z pomidorami i papryką. Dodajemy również zielony groszek.
- Dolewamy wodę, dodajemy mieszanki przypraw Garam Masala i Pav Bhaji Masala.
- Solimy do smaku, gotujemy wszystko przez około 5 minut.
- Bułki przekrawamy na pół, rumienimy przez chwilę na patelni z niewielką ilością masła.
- Gotowe danie posypujemy drobno posiekaną surową cebulą i natką kolendry, na wierzch kładziemy odrobinę masła.
- Podajemy z ćwiartkami cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bombajskie-curry-warzywne-pav-bhaji
3.2.2885