Bombajskie curry warzywne (Pav Bhaji)
 
Składniki/Ingredients:
  • 3 ugotowane średnie ziemniaki (około 700g)
  • 200g ugotowanego kalafiora
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 szklanka groszku z puszki
  • 1 duża cebula
  • 3 duże pomidory (mogą być pomidory z puszki)
  • 1 zielona papryka
  • 2 lyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • 3 łyżki masła
  • 1.5 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki przyprawy Pav Bhaji Masala
  • natka kolendry i trochę posiekanej cebuli do przybrania gotowego dania
  • cytryna
  • kilka miękkich maślanych bułek
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę, pomidory, zieloną paprykę i chili kroimy w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy nasiona kminu i przez chwilę podsmażamy dla wydobycia aromatu.
  3. Dodajemy cebulę, smażymy na małym ogniu do zeszklenia.
  4. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, posiekaną papryczkę chili, chwilę smażymy, następnie dodajemy pokrojone pomidory.
  5. Dusimy przez jakieś 5 minut, dodajemy zieloną paprykę, dusimy przez następne 5 minut.
  6. Ugotowane ziemniaki, marchewkę i kalafior rozgniatamy widelcem, dodajemy do garnka z pomidorami i papryką. Dodajemy również zielony groszek.
  7. Dolewamy wodę, dodajemy mieszanki przypraw Garam Masala i Pav Bhaji Masala.
  8. Solimy do smaku, gotujemy wszystko przez około 5 minut.
  9. Bułki przekrawamy na pół, rumienimy przez chwilę na patelni z niewielką ilością masła.
  10. Gotowe danie posypujemy drobno posiekaną surową cebulą i natką kolendry, na wierzch kładziemy odrobinę masła.
  11. Podajemy z ćwiartkami cytryny.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bombajskie-curry-warzywne-pav-bhaji