Południowoindyjski ryż z jogurtem (Curd Rice)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki ugotowanego przestudzonego ryżu
  • 300 gramów jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • 1 zielona papryczka chili
  • 1 łyżeczka utartego lub drobno posiekanego imbiru
  • kilka gałązek natki kolendry
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1 łyżeczka urad dal (przepołowionego bez skórki)
  • kilka listków curry
  • szczypta asafetydy
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ugotowany ryż mieszamy z jogurtem i śmietaną, dodajemy sól do smaku.
  2. Papryczkę chili drobno siekamy.
  3. Na średnio rozgrzany tłuszcz wrzucamy ziarna gorczycy. Kiedy zaczną "strzelać", dodajemy urad dal i listki curry, smażymy mieszając, aż urad dal przyrumieni się na złoty kolor (około minuty).
  4. Dodajemy asafetydę, imbir i papryczkę chili, smażymy wszystko przez chwilę.
  5. Podsmażone przyprawy dodajemy do ryżu, mieszamy.
  6. Dodajemy posiekaną natkę kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/poludniowoindyjski-ryz-z-jogurtem-curd-rice