Jajecznica po indyjsku (Egg Bhurji)
 
Składniki/Ingredients:
  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 pomidory
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżeczki pasty czosnkowo-imbirowej (lub odpowiednio po łyżeczce utartego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • kilka gałązek natki kolendry
  • 1-2 łyżeczki masła
  • sól do smaku
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę, pomidory i papryczkę chili drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy nasiona kminu, podsmażamy je przez chwilę, aż zaczną pachnieć.
  3. Dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, posiekane papryczki chili oraz sproszkowaną kurkumę, wszystko smażymy przez chwilę, mieszając.
  4. Dodajemy pomidory, smażymy przez kilka minut dla odparowania z nich wody, potem dodajemy mieszankę Garam Masala.
  5. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, smażymy, aż dokładnie się zetną.
  6. Solimy do smaku, posypujemy posiekaną natką kolendry.
  7. Przed podaniem dodajemy na wierzch odrobinę masła.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/jajecznica-po-indyjsku-egg-bhurji