Serowo-ziemniaczane kofty w śmietanowo-pomidorowym sosie (Malai Kofta)
 
Składniki/Ingredients:
składniki na kofty
  • 1 szklanka utartego sera paneer (200 g)
  • 2 ugotowane ziemniaki (200 g)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 1 łyżeczka orzechów nerkowca lub migdałów
  • szczypta mieszanki Garam Masala
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • pół łyżeczki soli
do przygotowania sosu
  • 1 duża cebula
  • 3 dojrzałe pomidory (mogą być pomidory w puszce)
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki mieszanki Garam Masala
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki suszonych liści kozieradki
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia
  • łyżka utartego sera paneer do dekoracji
Przygotowanie/Preparation:
  1. Orzechy przeznaczone do dodania do sosu zalewamy wodą na około pół godziny, po czym blendujemy na pastę. Orzechy przeznaczone do kotlecików drobno siekamy.
  2. Wszystkie składniki na kotleciki mieszamy, chwilę wyrabiamy, aby składniki połączyły się w gładką masę.
  3. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
  4. Kofty smażymy w głębokim oleju do zezłocenia, wyjmujemy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  5. Cebulę i pomidory miksujemy oddzielnie na puree.
  6. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Zmiksowaną cebulę smażymy mieszając, aż lekko się zrumieni, następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i smażymy jeszcze przez chwilę.
  7. Dodajemy puree pomidorowe oraz zmiksowane nerkowce, smażymy wszystko mieszając, aż odparuje nadmiar wody a od sosu zacznie się oddzielać olej.
  8. Dodajemy sproszkowane przyprawy, solimy do smaku.
  9. Dodajemy śmietanę, mleko, suszone liście kozieradki, gotujemy na małym ogniu przez około pięć minut.
  10. Do sosu wkładamy usmażone kofty, dodajemy natkę kolendry.
  11. Gotowe danie dekorujemy odrobiną utartego sera paneer oraz gęstej śmietanki.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/serowo-ziemniaczane-kofty-w-smietanowo-pomidorowym-sosie-malai-kofta