Mleko wlewamy do garnka i mieszając od czasu do czasu, doprowadzamy do wrzenia.
Wyłączamy ogień i mieszając, powoli wlewamy do mleka sok z cytryny.
Pod wpływem kwasu, mleko zacznie się "warzyć".
Mieszamy do momentu, kiedy mleko rozdzieli się na ser i żółtą klarowną serwatkę.
Przecedzamy przez czystą szmatkę, odciskamy (uwaga: gorące).
Szmatkę z serem przepłukujemy czystą wodą, aby pozbyć się pozostałości soku z cytryny, po czym dokładnie odciskamy wodę.
Ser pozostawiamy zawieszony w szmatce na przynajmniej pół godziny dla pozbycia się resztek wody.
Do dużego garnka wlewamy cztery szklanki wody, dodajemy 1 szklankę cukru.
Wodę z cukrem podgrzewamy do zagotowania.
Wyjęty ze szmatki ser wyrabiamy rękami przez kilka minut, powinniśmy uzyskać gładką masę bez żadnych grudek.
Ser dzielimy na cztery części, następnie z każdej części formujemy dłońmi po cztery kulki - otrzymujemy 16 kulek.
Serowe kulki wkładamy do gotującego się syropu cukrowego, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Kulki powinny około dwukrotnie zwiększyć swoją średnicę.
Kulki pozostawiamy w syropie do przestygnięcia.
Deser podaje się schłodzony.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/rasgulla