Rasgulla
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 litr świeżego pełnotłustego mleka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mleko wlewamy do garnka i mieszając od czasu do czasu, doprowadzamy do wrzenia.
  2. Wyłączamy ogień i mieszając, powoli wlewamy do mleka sok z cytryny.
  3. Pod wpływem kwasu, mleko zacznie się "warzyć".
  4. Mieszamy do momentu, kiedy mleko rozdzieli się na ser i żółtą klarowną serwatkę.
  5. Przecedzamy przez czystą szmatkę, odciskamy (uwaga: gorące).
  6. Szmatkę z serem przepłukujemy czystą wodą, aby pozbyć się pozostałości soku z cytryny, po czym dokładnie odciskamy wodę.
  7. Ser pozostawiamy zawieszony w szmatce na przynajmniej pół godziny dla pozbycia się resztek wody.
  8. Do dużego garnka wlewamy cztery szklanki wody, dodajemy 1 szklankę cukru.
  9. Wodę z cukrem podgrzewamy do zagotowania.
  10. Wyjęty ze szmatki ser wyrabiamy rękami przez kilka minut, powinniśmy uzyskać gładką masę bez żadnych grudek.
  11. Ser dzielimy na cztery części, następnie z każdej części formujemy dłońmi po cztery kulki - otrzymujemy 16 kulek.
  12. Serowe kulki wkładamy do gotującego się syropu cukrowego, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Kulki powinny około dwukrotnie zwiększyć swoją średnicę.
  13. Kulki pozostawiamy w syropie do przestygnięcia.
  14. Deser podaje się schłodzony.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/rasgulla