opcjonalnie pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego, trochę posiekanej natki kolendry
Przygotowanie/Preparation:
Fasolę urad dal zalewamy 3 szklankami wody, zostawiamy do namoczenia na przynajmniej 3 godziny.
Odlewamy wodę, namoczoną fasolę blendujemy razem z imbirem na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość wody. Masa nie może być zbyt rzadka - musimy uformować z niej "oponki".
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, posiekane liście curry, pieprz, sól i asafetydę.
Fasolową masę mieszamy energicznie łyżką dla napowietrzenia: chcemy, aby vady były lekkie i puszyste.
Ciasto ma prawidłową konsystencję, jeżeli kawałek wrzucony do wody pływa na powierzchni i zachowuje swój kształt.
W rondlu rozgrzewamy olej.
Zwilżoną dłonią nabieramy kawałek ciasta wielkości kurzego jaja, delikatnie spłaszczamy i robimy w środku otwór, formując "oponkę" (nie jest to łatwe - fasolowa masa lubi się przyklejać do rąk, nie przejmujmy się, że nasze oponki nie mają idealnego kształtu).
Delikatnie opuszczamy vadę do średnio rozgrzanego oleju, smażymy do zezłocenia z obu stron (około 10 minut), wyjmujemy na papierowy ręcznik i odsączamy.
Z podanej ilości składników powinniśmy otrzymać około 10 oponek.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/pikantne-oponki-z-fasoli-urad-dal-medu-vada