Keralskie smażone krewetki z pieprzem (Kerala Shrimps Pepper Fry)
- 500g obranych krewetek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
- 1 zielona papryczka chili
- 10-15 listków curry
- 3 łyżki oleju do smażenia (najlepiej kokosowego)
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- Krewetki marynujemy w mieszance kurkumy, kolendry, soli i soku z cytryny przez około 30 minut.
- Cebulę kroimy w paski, zieloną papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.
- Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek, chwilę smażymy mieszając.
- Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście curry, następnie pokrojoną cebulę.
- Smażymy, aż cebula lekko się zezłoci.
- Dodajemy krewetki razem z marynatą, posypujemy pieprzem.
- Smażymy mieszając przez około 4-5 minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralskie-smazone-krewetki-z-pieprzem-kerala-shrimps-pepper-fry
3.2.2885