Keralskie smażone krewetki z pieprzem (Kerala Shrimps Pepper Fry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500g obranych krewetek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 1 zielona papryczka chili
  • 10-15 listków curry
  • 3 łyżki oleju do smażenia (najlepiej kokosowego)
składniki marynaty:
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie/Preparation:
  1. Krewetki marynujemy w mieszance kurkumy, kolendry, soli i soku z cytryny przez około 30 minut.
  2. Cebulę kroimy w paski, zieloną papryczkę chili i czosnek drobno siekamy.
  3. Ziarna pieprzu rozgniatamy w moździerzu.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, czosnek, chwilę smażymy mieszając.
  5. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, liście curry, następnie pokrojoną cebulę.
  6. Smażymy, aż cebula lekko się zezłoci.
  7. Dodajemy krewetki razem z marynatą, posypujemy pieprzem.
  8. Smażymy mieszając przez około 4-5 minut.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralskie-smazone-krewetki-z-pieprzem-kerala-shrimps-pepper-fry