Ryż płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na około 30 minut, następnie odcedzamy.
Jedną cebulę drobno siekamy, drugą kroimy w cienkie piórka.
Papryczkę chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju albo klarowanego masła, drobno posiekaną cebulę smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i pokrojoną papryczkę chili, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
Dodajemy sól, kurkumę i mielone mięso, smażymy mieszając do zbrązowienia.
Dodajemy mieloną kolendrę, kmin rzymski i pomidory, wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut na małym ogniu.
Dodajemy przyprawę garam masala, sok z cytryny, ewentualnie dosalamy do smaku, mieszamy.
Do dużego garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy odcedzony z wody namoczony ryż, przyprawy do ryżu oraz płaską łyżkę soli, doprowadzamy do wrzenia.
Po upływie 5 minut od momentu zagotowania ryż odcedzamy, powinien być lekko twardy.
Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na złoto.
Mleko podgrzewamy, dodajemy szafran, zostawiamy na około 5 minut.
Natkę kolendry i miętę drobno siekamy.
Do garnka o grubym dnie wlewamy dwie łyżki oleju lub roztopionego klarowanego masła, wkładamy połowę podgotowanego ryżu, na ryż wykładamy mielone mięso, posypujemy natką kolendry i miętą.
Pokrywamy resztą ryżu, na wierzch wylewamy mleko z szafranem, posypujemy podsmażoną cebulką.
Garnek szczelnie nakrywamy, możemy pod przykrywkę podłożyć bawełnianą szmatkę, aby zapobiec uciekaniu pary.
Zostawiamy na 20 minut na bardzo małym ogniu.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/biryani-z-mielonym-miesem-keema-biryani