Biryani z mielonym mięsem (Keema Biryani)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 2.5 szklanki ryżu basmati
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki nitek szafranu
  • około 5 łyżek klarowanego masła albo oleju
  • pół szklanki posiekanej natki kolendry
  • pół szklanki posiekanych listków mięty
  • 2 średnie cebule
  • 2 pomidory
przyprawy do mięsa:
  • 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy do ryżu:
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4-5 strączków zielonego kardamonu
  • 3 strączki czarnego kardamonu
  • kawałek kory cynamonu ok 5 centymetrów
  • 4-5 goździków
  • 2 indyjskie liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnego kminku (shahi jeera)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na około 30 minut, następnie odcedzamy.
  2. Jedną cebulę drobno siekamy, drugą kroimy w cienkie piórka.
  3. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, drobno siekamy, pomidory kroimy w drobną kostkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju albo klarowanego masła, drobno posiekaną cebulę smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy pastę czosnkowo-imbirową i pokrojoną papryczkę chili, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
  5. Dodajemy sól, kurkumę i mielone mięso, smażymy mieszając do zbrązowienia.
  6. Dodajemy mieloną kolendrę, kmin rzymski i pomidory, wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut na małym ogniu.
  7. Dodajemy przyprawę garam masala, sok z cytryny, ewentualnie dosalamy do smaku, mieszamy.
  8. Do dużego garnka wlewamy 5 szklanek wody, dodajemy odcedzony z wody namoczony ryż, przyprawy do ryżu oraz płaską łyżkę soli, doprowadzamy do wrzenia.
  9. Po upływie 5 minut od momentu zagotowania ryż odcedzamy, powinien być lekko twardy.
  10. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na złoto.
  11. Mleko podgrzewamy, dodajemy szafran, zostawiamy na około 5 minut.
  12. Natkę kolendry i miętę drobno siekamy.
  13. Do garnka o grubym dnie wlewamy dwie łyżki oleju lub roztopionego klarowanego masła, wkładamy połowę podgotowanego ryżu, na ryż wykładamy mielone mięso, posypujemy natką kolendry i miętą.
  14. Pokrywamy resztą ryżu, na wierzch wylewamy mleko z szafranem, posypujemy podsmażoną cebulką.
  15. Garnek szczelnie nakrywamy, możemy pod przykrywkę podłożyć bawełnianą szmatkę, aby zapobiec uciekaniu pary.
  16. Zostawiamy na 20 minut na bardzo małym ogniu.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/biryani-z-mielonym-miesem-keema-biryani