Kulfi
- 1.5 litra pełnotłustego mleka
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- kilka nitek szafranu
- po łyżce drobno posiekanych migdałów i pistacji
- Na dużą teflonową patelnię wylewamy mleko, podgrzewamy do momentu zagotowania.
- Podgrzewamy na małym ogniu aż objętość mleka zmniejszy się o połowę. Mieszamy, żeby mleko się nie przypaliło. Może to potrwać około godziny.
- Dodajemy cukier, szafran, kardamon i orzechy.
- Masa na kulfi jest gotowa, kiedy jej objętość będzie równa około 1/3 początkowej objętości mleka (powinno zostać około pół litra płynu).
- Zostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia, następnie jeszcze na 2-3 godziny chłodzimy w lodówce.
- Schłodzoną masę przekładamy do foremek, mogą to być na przykład plastikowe pojemniki po jogurcie.
- Wkładamy do zamrażalnika.
- Wyjmujemy na około 15 minut przed podaniem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kulfi
3.2.2885