Kulfi
 
Składniki/Ingredients:
  • 1.5 litra pełnotłustego mleka
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • kilka nitek szafranu
  • po łyżce drobno posiekanych migdałów i pistacji
Przygotowanie/Preparation:
  1. Na dużą teflonową patelnię wylewamy mleko, podgrzewamy do momentu zagotowania.
  2. Podgrzewamy na małym ogniu aż objętość mleka zmniejszy się o połowę. Mieszamy, żeby mleko się nie przypaliło. Może to potrwać około godziny.
  3. Dodajemy cukier, szafran, kardamon i orzechy.
  4. Masa na kulfi jest gotowa, kiedy jej objętość będzie równa około 1/3 początkowej objętości mleka (powinno zostać około pół litra płynu).
  5. Zostawiamy w temperaturze pokojowej do wystudzenia, następnie jeszcze na 2-3 godziny chłodzimy w lodówce.
  6. Schłodzoną masę przekładamy do foremek, mogą to być na przykład plastikowe pojemniki po jogurcie.
  7. Wkładamy do zamrażalnika.
  8. Wyjmujemy na około 15 minut przed podaniem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kulfi