Keralskie curry z kurczaka (Nadan Kozhi Curry)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak
  • 3 nieduże cebule
  • 2 pomidory
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki pasty czosnkowo-imbirowej
  • kawałek kory cynamonu (ok. 5 cm)
  • 4 goździki
  • 3 zielone kardamony
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • pół łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 10 - 15 listków curry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • olej (najlepiej kokosowy)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki.
  2. Cebule drobno siekamy, dodamy je do sosu, pół jednej cebuli pozostawiamy do końcowego doprawienia gotowego dania.
  3. Pomidory kroimy w drobną kostkę, Zielone papryczki chili przekrawamy wzdluż, usuwamy pestki.
  4. Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oleju, wrzucamy cynamon, kardamon, goździki, pieprz i koper włoski, podsmażamy przez chwilę dla wydobycia aromatu.
  5. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy mieszając do zezłocenia.
  6. Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, zielone chili i 2/3 listków curry, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
  7. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy w proszku: kolendrę i kurkumę, solimy.
  8. Smażymy mieszając, aż pomidory rozpadną się, a z powstałej masy zacznie wydzielać się olej.
  9. Dodajemy mięso kurczaka, mieszamy, aby pokryło się przyprawami.
  10. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut.
  11. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez następne 20 minut.
  12. Pozostałe pół cebuli kroimy w cienkie paski.
  13. Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę do zezłocenia, następnie dodajemy suszoną czerwoną papryczkę chili i pozostałe listki curry, smażymy przez chwilę.
  14. Podsmażone przyprawy dodajemy do gotowego dania.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralskie-curry-z-kurczaka-nadan-kozhi-curry