Cebule drobno siekamy, dodamy je do sosu, pół jednej cebuli pozostawiamy do końcowego doprawienia gotowego dania.
Pomidory kroimy w drobną kostkę, Zielone papryczki chili przekrawamy wzdluż, usuwamy pestki.
Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżek oleju, wrzucamy cynamon, kardamon, goździki, pieprz i koper włoski, podsmażamy przez chwilę dla wydobycia aromatu.
Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy mieszając do zezłocenia.
Dodajemy pastę czosnkowo-imbirową, zielone chili i 2/3 listków curry, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
Dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy w proszku: kolendrę i kurkumę, solimy.
Smażymy mieszając, aż pomidory rozpadną się, a z powstałej masy zacznie wydzielać się olej.
Dodajemy mięso kurczaka, mieszamy, aby pokryło się przyprawami.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 10 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez następne 20 minut.
Pozostałe pół cebuli kroimy w cienkie paski.
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę do zezłocenia, następnie dodajemy suszoną czerwoną papryczkę chili i pozostałe listki curry, smażymy przez chwilę.
Podsmażone przyprawy dodajemy do gotowego dania.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralskie-curry-z-kurczaka-nadan-kozhi-curry