Jedwabiste kebaby z kurczaka (Chicken Reshmi Kebabs)
- 1 kg mięsa z piersi kurczaka
- 1/2 szklanki migdałów
- 1 zielona papryczka chili (lub chili w proszku)
- 1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej
- 4 ząbki czosnku (oczywiście można użyć oddzielnie czosnek i imbir: czosnku powinno być trochę więcej niż imbiru)
- sok z połowy cytryny
- garść natki kolendry
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżka masła (do smarowania podczas pieczenia)
- 1 łyżeczka soli
- Mięso kroimy w kostkę 4-5 cm.
- Migdały zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 15 minut, następnie zdejmujemy skórkę.
- Migdały, śmietanę, jogurt, chili, natkę kolendry, czosnek oraz imbir blendujemy na gładką masę.
- Dodajemy sok z cytryny, pieprz i sól.
- Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
- Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie, żeby się nam nie spaliły podczas pieczenia.
- Mięso nadziewamy na patyki.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 20 minut, od czasu do czasu smarując masłem.
- Kebaby możemy również upiec na grillu.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/jedwabiste-kebaby-z-kurczaka-chicken-reshmi-kebabs
3.2.2885