Mysore Pak
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1.5 szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka roztopionego klarowanego masla
  • ćwierć szklanki oleju
  • opcjonalnie szczypta kardamonu
  • opcjonalnie szczypta kurkumy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Mąkę z ciecierzycy przesiewamy przez sito.
  2. Przygotowujemy naczynie, do którego przełożymy przygotowaną masę na deser: natłuszczamy naczynie masłem. Naczynie nie powinno być zbyt duże - dla podanej ilości składników powierzchnia naczynia 170 centymetrów kwadratowych (13cm x 13cm) pozwoliła na uzyskanie kostek deseru o wysokości 3 cm.
  3. Na głeboką teflonową patelnię sypiemy cukier, dodajemy wodę, gotujemy mieszając do uzyskania syropu "na nitkę" (odrobina syropu pozostawia między palcami cienką nitkę).
  4. W tym samym czasie w drugim naczyniu podgrzewamy klarowane masło z olejem. Tłuszcz powinien być gorący jak do smażenia.
  5. Do cukrowego syropu wsypujemy mąkę ciecierzycową, mieszamy, aby pozbyć się grudek.
  6. Podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż masa zacznie "bąblować".
  7. Do masy dodajemy stopniowo gorące klarowane masło wymieszane z olejem. Dodajemy porcjami, po dodaniu mieszamy, aż masa wchłonie cały tluszcz, następnie dodajemy kolejną porcję. Po dodaniu porcji tłuszczu masa będzie się przez chwilę "smażyć".
  8. Dodajemy tłuszcz porcjami, aż cukrowo-ciecierzycowa masa przestanie go absorbować. Masa powinna zrobić się gęsta i jakby porowata. Nie powinna kleić się do ścian naczynia.
  9. Gotujemy przez kilka minut ciągle mieszając.
  10. Szybko przekładamy masę do przygotowanego naczynia, wygładzamy powierzchnię.
  11. Po kilku minutach kiedy masa już troszkę przestygnie i stwardnieje (ale nie będzie jeszcze całkiem twarda) nacinamy powierzchnię w prostokąty.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/mysore-pak