Ananasowe curry z Karnataki (Pinneaple Gojju)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa (można użyć ananasa z puszki)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • kawałek pulpy tamaryndowej wielkości małej cytryny (lub 1 łyżka pasty tamaryndowej)
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka listków curry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju (najlepiej kokosowego)
  • woda
składniki do uprażenia i zmielenia
  • 1 szklanka świeżo utartego kokosa
  • 2 łyżeczki urad dal
  • 1 łyżeczka channa dal
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren kozieradki
  • pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 2-3 suszone kaszmirskie papryczki chili
  • 2 łyżeczki sezamu
do końcowego przyprawienia
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki gorczycy
  • kilka listków curry
  • szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Tamarynd zalewamy szklanką gorącej wody, zostawiamy na około 30 minut, po czym odciskamy. Wyciśniętą pulpę wyrzucamy, zachowujemy kwaśną tamaryndową wodę.
  2. Wszystkie składniki do zmielenia podprażamy przez chwilę na patelni z odrobiną oleju. Kokos i sezam dodajemy na końcu, gdyż te składniki łatwo się przypalają.
  3. Po ostygnięciu blendujemy podprażone przyprawy z niewielką ilością wody na pastę.
  4. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy gorczycę i liście curry, podsmażamy, aż gorczyca zacznie strzelać.
  5. Dodajemy pokrojony ananas, cukier, sól, kurkumę i wodę tamaryndową. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Dodajemy pastę z przypraw, trochę wody, mieszamy, gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż nasze curry zgęstnieje.
  6. Na łyżce oleju podsmażamy resztę gorczycy, pozostałe listki curry oraz asafetydę, dodajemy do gotowego dania.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ananasowe-curry-z-karnataki-pinneaple-gojju