Ryż zalewamy wodą (1.5 części wody na 1 część ryżu), solimy, doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez 10 minut, zostawiamy jeszcze na 10 minut szczelnie przykryty, aby doszedł.
Na suchej patelni podprażamy przez chwilę ziarna pieprzu (aż zaczną pachnieć). Następnie rozgniatamy w moździerzu razem z nasionami kminu rzymskiego.
Rozgrzewamy olej lub klarowane masło, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy gorczycę, urad dal i liście curry, smażymy przez około 1 minutę, następnie dodajemy orzechy i asafetydę, mieszając smażymy wszystko jeszcze przez chwilę.
Dodajemy pieprz z kminem, a następnie ugotowany ryż, mieszamy.
Solimy do smaku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryz-z-pieprzem-milagu-sadam