Kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, mieszamy z kurkumą i drobno posiekanym imbirem, zostawiamy na pół godziny do zamarynowania.
Jedną cebulę kroimy w paski, drugą drobno siekamy.
Pokrojoną w paski cebulę podsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju, odkładamy na bok.
Na tę samą patelnię wsypujemy utarty kokos, prażymy na małym ogniu mieszając do delikatnego zbrązowienia uważając, aby nie przypalić, odkładamy do podsmażonej cebuli.
Na patelnię wsypujemy przyprawy: kaszmirskie chili (jezeli używamy chili w proszku, dodamy je później, aby się nie spaliło), cynamon, kardamon, kwiat muszkatołowy, goździki, kolendrę, koper, pieprz i anyż, podprażamy na małym ogniu mieszając, aby wydobyć z przypraw aromat. Na koniec dodajemy kozieradkę i mak.
Po przestygnięciu przyprawy mielemy w młynku.
Uprażony kokos, podsmażoną cebulę, czosnek oraz sproszkowane przyprawy blendujemy z niewielką ilością wody na gładką pastę.
Na patelni rozgrzewamy olej, pozostałą cebulę smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy mięso kurczaka i krótko obsmażamy.
Dodajemy pastę przyprawową, trochę wody, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut.
Dolewamy wodę tamaryndową, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, solimy do smaku, mieszamy, dusimy jeszcze 15 minut, aż kurczak będzie miękki.
Posypujemy obficie natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/goanskie-kokosowe-curry-z-kurczaka-chicken-xacuti