Goańskie czerwone curry z krewetek (Prawn Balchao)
- 500 g obranych niedużych krewetek
- 2 cebule
- olej
- 1 łyżka brązowego cukru
- kilka liści curry
- sól do smaku
- woda
- pół szklanki octu winnego
- 10 kaszmirskich papryczek chili (możemy zastąpić mieszanką chili w proszku i słodkiej papryki w stosunku 1:5)
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- pół łyżeczki ziaren pieprzu
- 6-8 goździków
- 6-7 ząbków czosnku
- 5 cm kawałek korzenia imbiru
- 5 cm kawałek cynamonu
- pół łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej (można zastąpić 2 łyżeczkami przecieru pomidorowego)
- Krewetki solimy (ok. 1 łyżeczki soli), zostawiamy na około pół godziny w lodówce.
- Z kaszmirskich chili usuwamy ogonki i pestki.
- Wszystkie składniki mieszanki przyprawowej blendujemy na gładką pastę.
- Cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki, smażymy przez chwilę, aż zmienią kolor, odkładamy na bok.
- Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę na jasnozłoty kolor, dodajemy liście curry, smażymy chwilę mieszając.
- Dodajemy pastę przyprawową, cukier, smażymy mieszając, aż zacznie się oddzielać olej.
- Dodajemy krewetki, mieszamy, aby pokryły się przyprawami, następnie dodajemy około pół szklanki wody i dusimy przez 3-4 minuty pod przykryciem.
- Dosalamy do smaku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/goanskie-czerwone-curry-z-krewetek-prawn-balchao
3.2.2885