Goańskie czerwone curry z krewetek (Prawn Balchao)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 g obranych niedużych krewetek
  • 2 cebule
  • olej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka liści curry
  • sól do smaku
  • woda
składniki mieszanki przyprawowej:
  • pół szklanki octu winnego
  • 10 kaszmirskich papryczek chili (możemy zastąpić mieszanką chili w proszku i słodkiej papryki w stosunku 1:5)
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • 6-8 goździków
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 5 cm kawałek cynamonu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej (można zastąpić 2 łyżeczkami przecieru pomidorowego)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Krewetki solimy (ok. 1 łyżeczki soli), zostawiamy na około pół godziny w lodówce.
  2. Z kaszmirskich chili usuwamy ogonki i pestki.
  3. Wszystkie składniki mieszanki przyprawowej blendujemy na gładką pastę.
  4. Cebulę drobno siekamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki, smażymy przez chwilę, aż zmienią kolor, odkładamy na bok.
  6. Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę na jasnozłoty kolor, dodajemy liście curry, smażymy chwilę mieszając.
  7. Dodajemy pastę przyprawową, cukier, smażymy mieszając, aż zacznie się oddzielać olej.
  8. Dodajemy krewetki, mieszamy, aby pokryły się przyprawami, następnie dodajemy około pół szklanki wody i dusimy przez 3-4 minuty pod przykryciem.
  9. Dosalamy do smaku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/goanskie-czerwone-curry-z-krewetek-prawn-balchao