Asamski chutney pomidorowy (Bilahi Tok)
- 1 łyżka oleju (najjlepiej z gorczycy)
- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 1 duża cebula
- 1 łyżeczka przyprawy panch phoron
- 1-2 suszone papryczki chili
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- sól do smaku (około 1 łyżeczki)
- Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w niedużą kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Podsmażamy przyprawę panch phoron i suszone chili mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć.
- Dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień, smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy pokrojone pomidory, kurkumę i cukier, dusimy pod przykryciem, aż pomidory rozpadną się, tworząc mniej więcej jednolitą masę.
- Solimy do smaku, mieszając odparowujemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej konfitury).
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/asamski-chutney-pomidorowy-bilahi-tok
3.2.2885