Asamski chutney pomidorowy (Bilahi Tok)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 łyżka oleju (najjlepiej z gorczycy)
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka przyprawy panch phoron
  • 1-2 suszone papryczki chili
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sól do smaku (około 1 łyżeczki)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w niedużą kostkę.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej.
  3. Podsmażamy przyprawę panch phoron i suszone chili mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  4. Dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień, smażymy do zeszklenia.
  5. Dodajemy pokrojone pomidory, kurkumę i cukier, dusimy pod przykryciem, aż pomidory rozpadną się, tworząc mniej więcej jednolitą masę.
  6. Solimy do smaku, mieszając odparowujemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej konfitury).
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/asamski-chutney-pomidorowy-bilahi-tok