Keralskie biryani z kurczakiem (Chicken Thalassery Biryani)
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kurczak
  • 2.5 szklanki ryżu kaima (może być również basmati)
  • 3 duże cebule
  • 4 pomidory
  • 5-6 zielonych papryczek chili
  • 1 lyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 5-6 ząbków czosnku
  • garść liści kolendry
  • garść liści mięty
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka nitek szafranu
  • pół szklanki mleka
  • opcjonalnie kilka listków curry
przyprawy do zmielenia:
  • 3 strączki zielonego kardamonu
  • 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 5-6 goździków
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki kwiatu muszkatołowego
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka nasion czarnego kminku (shahi jeera)
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
dodatki do ryżu:
  • 10 cm kawałek kory cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 2 strączki zielonego kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 łyżeczki soli
Przygotowanie/Preparation:
  1. Kurczaka kroimy na osiem części.
  2. Czosnek i imbir ścieramy na tarce lub tłuczemy w moździerzu.
  3. Papryczki chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy.
  4. Cebule kroimy w paski, pomidory w kostkę.
  5. Kolendrę i miętę drobno siekamy.
  6. Przyprawy do zmielenia podprażamy przez chwilę na suchej patelni dla wydobycia aromatu, po ostygnięciu mielemy na proszek.
  7. W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki klarowanego masła i łyżkę oleju.
  8. Podsmażamy pokrojoną cebulę na złoto, odkładamy na bok.
  9. Podsmażamy orzechy nerkowca i rodzynki, również wyjmujemy i odkładamy na później.
  10. Do rondla z pozostałym po smażeniu tłuszczem wrzucamy czosnek, imbir oraz zielone chili, smażymy przez chwilę mieszając.
  11. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy na niewielkim ogniu.
  12. Kiedy pomidory się rozpadną, dodajemy mięso kurczaka, liście curry, posiekaną natkę kolendry i miętę, solimy.
  13. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.
  14. Kiedy kurczak jest już miękki, dodajemy 3/4 ilości podsmażonej cebuli, sok z limonki i 1 łyżkę zmielonej wcześniej mieszanki przyprawowej.
  15. Gotujemy jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody. Powinniśmy otrzymać dość gęsty sos.
  16. W czasie kiedy mięso się dusi, przygotowujemy ryż:
  17. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy przyprawy do ryżu, jedną łyżkę klarowanego masła oraz sól, doprowadzamy do wrzenia.
  18. Ryż płuczemy, odcedzony ryż wsypujemy do wrzątku z przyprawami.
  19. Przykrywamy, gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut, ryż powinien wchłonąć całą wodę.
  20. Podgrzewamy mleko, dodajemy szafran, zostawiamy na kilka minut dla wydobycia koloru.
  21. W dużym garnku układamy połowę ugotowanego ryżu.. Na wierzch wykładamy mięso z sosem, posypujemy resztą mielonych przypraw.
  22. Przykrywamy drugą częścią ugotowanego ryżu, polewamy mlekiem z szafranem.
  23. Dekorujemy pozostałą cebulą, orzechami i rodzynkami.
  24. Garnek dokładnie przykrywamy i zostawiamy na minimalnym ogniu na 15 minut. Całość możemy uszczelnić bawełnianą szmatką włożoną pomiędzy garnek a pokrywkę.
  25. Gotowe biryani mieszamy.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralskie-biryani-z-kurczakiem-chicken-thalassery-biryani