Keralskie biryani z kurczakiem (Chicken Thalassery Biryani)
Składniki/Ingredients:
1 kurczak
2.5 szklanki ryżu kaima (może być również basmati)
3 duże cebule
4 pomidory
5-6 zielonych papryczek chili
1 lyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
5-6 ząbków czosnku
garść liści kolendry
garść liści mięty
2 łyżki orzechów nerkowca
1 łyżka rodzynek
1 łyżka oleju
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki soku z limonki
1 łyżeczka soli
kilka nitek szafranu
pół szklanki mleka
opcjonalnie kilka listków curry
przyprawy do zmielenia:
3 strączki zielonego kardamonu
5 cm kawałek kory cynamonu
5-6 goździków
szczypta utartej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki kwiatu muszkatołowego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka nasion czarnego kminku (shahi jeera)
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
dodatki do ryżu:
10 cm kawałek kory cynamonu
4-5 goździków
2 strączki zielonego kardamonu
1 gwiazdka anyżu
1 łyżka klarowanego masła
2 łyżeczki soli
Przygotowanie/Preparation:
Kurczaka kroimy na osiem części.
Czosnek i imbir ścieramy na tarce lub tłuczemy w moździerzu.
Papryczki chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy.
Cebule kroimy w paski, pomidory w kostkę.
Kolendrę i miętę drobno siekamy.
Przyprawy do zmielenia podprażamy przez chwilę na suchej patelni dla wydobycia aromatu, po ostygnięciu mielemy na proszek.
W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki klarowanego masła i łyżkę oleju.
Podsmażamy pokrojoną cebulę na złoto, odkładamy na bok.
Podsmażamy orzechy nerkowca i rodzynki, również wyjmujemy i odkładamy na później.
Do rondla z pozostałym po smażeniu tłuszczem wrzucamy czosnek, imbir oraz zielone chili, smażymy przez chwilę mieszając.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy na niewielkim ogniu.
Kiedy pomidory się rozpadną, dodajemy mięso kurczaka, liście curry, posiekaną natkę kolendry i miętę, solimy.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około pół godziny.
Kiedy kurczak jest już miękki, dodajemy 3/4 ilości podsmażonej cebuli, sok z limonki i 1 łyżkę zmielonej wcześniej mieszanki przyprawowej.
Gotujemy jeszcze przez kilka minut bez przykrycia, aby odparować nadmiar wody. Powinniśmy otrzymać dość gęsty sos.
W czasie kiedy mięso się dusi, przygotowujemy ryż:
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy przyprawy do ryżu, jedną łyżkę klarowanego masła oraz sól, doprowadzamy do wrzenia.
Ryż płuczemy, odcedzony ryż wsypujemy do wrzątku z przyprawami.
Przykrywamy, gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 15 minut, ryż powinien wchłonąć całą wodę.
Podgrzewamy mleko, dodajemy szafran, zostawiamy na kilka minut dla wydobycia koloru.
W dużym garnku układamy połowę ugotowanego ryżu.. Na wierzch wykładamy mięso z sosem, posypujemy resztą mielonych przypraw.
Przykrywamy drugą częścią ugotowanego ryżu, polewamy mlekiem z szafranem.
Dekorujemy pozostałą cebulą, orzechami i rodzynkami.
Garnek dokładnie przykrywamy i zostawiamy na minimalnym ogniu na 15 minut. Całość możemy uszczelnić bawełnianą szmatką włożoną pomiędzy garnek a pokrywkę.
Gotowe biryani mieszamy.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/keralskie-biryani-z-kurczakiem-chicken-thalassery-biryani