Pendżabskie chlebki bhatura (Bhatura Breads)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki białej mąki pszennej
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki suszonych drożdży albo 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • trochę letniej wody (niecałe pół szklanki)
  • opcjonalnie dwie łyżki semoliny (kaszki z pszenicy durum)
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do mąki dodajemy jogurt, cukier, sól, semolinę, proszek do pieczenia bądź drożdże i olej.
  2. Mieszamy wszystkie składniki.
  3. Powoli dodając wodę, zarabiamy ciasto. Po kilkuminutowym zagniataniu powinniśmy uzyskać miękkie elastyczne ciasto.
  4. Zostawiamy na godzinę przykryte ściereczką.
  5. Dzielimy na 8 części. Formujemy w kulki.
  6. Kulki z ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej desce na placki o grubości 1-2 milimetry.
  7. W rondlu rozgrzewamy olej.
  8. Chlebki smażymy pojedynczo:: wkładamy do rozgrzanego oleju, łyżką przytrzymujemy placek pod powierzchnią, aż napuchnie; następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/pendzabskie-chlebki-bhatura-bhatura-breads