pół łyżeczki suszonych drożdży albo 1 łyżeczka proszku do pieczenia
trochę letniej wody (niecałe pół szklanki)
opcjonalnie dwie łyżki semoliny (kaszki z pszenicy durum)
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
Do mąki dodajemy jogurt, cukier, sól, semolinę, proszek do pieczenia bądź drożdże i olej.
Mieszamy wszystkie składniki.
Powoli dodając wodę, zarabiamy ciasto. Po kilkuminutowym zagniataniu powinniśmy uzyskać miękkie elastyczne ciasto.
Zostawiamy na godzinę przykryte ściereczką.
Dzielimy na 8 części. Formujemy w kulki.
Kulki z ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej desce na placki o grubości 1-2 milimetry.
W rondlu rozgrzewamy olej.
Chlebki smażymy pojedynczo:: wkładamy do rozgrzanego oleju, łyżką przytrzymujemy placek pod powierzchnią, aż napuchnie; następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/pendzabskie-chlebki-bhatura-bhatura-breads