Kala Jamun
- 300 g odparowanego mleka khoya
- 100 g serka paneer
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- 1-2 łyżki mleka
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 2 rozgniecione strączki kardamonu
- kilka nitek szafranu
- opcjonalnie kilka kropel esencji różanej
- olej do głębokiego smażenia
- Serek paneer ścieramy na tarce lub drobno kruszymy.
- Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy, dokładnie ugniatamy, w miarę potrzeby dodając odrobinę mleka.
- Odstawiamy na około 20 minut.
- Zagniatamy jeszcze raz, formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
- Rozgrzewamy olej, temperatura oleju nie może być za wysoka - powinna być taka, aby mały kawałek ciasta po wrzuceniu powoli wypłynął na powierzchnię.
- Kulki smażymy partiami do uzyskania ciemnobrązowego koloru, wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Przygotowujemy syrop z wody, cukru, kardamonu i szafranu - gotujemy wodę z cukrem przez około 10 minut.
- Kulki zostawiamy w syropie na około pół godziny.
- Podajemy na zimno, udekorowane odrobiną pokruszonych pistacji lub wiórków kokosowych.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kala-jamun
3.2.2885