Kala Jamun
 
Składniki/Ingredients:
ciasto
  • 300 g odparowanego mleka khoya
  • 100 g serka paneer
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1-2 łyżki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
syrop
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 2 rozgniecione strączki kardamonu
  • kilka nitek szafranu
  • opcjonalnie kilka kropel esencji różanej
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Serek paneer ścieramy na tarce lub drobno kruszymy.
  2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy, dokładnie ugniatamy, w miarę potrzeby dodając odrobinę mleka.
  3. Odstawiamy na około 20 minut.
  4. Zagniatamy jeszcze raz, formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych.
  5. Rozgrzewamy olej, temperatura oleju nie może być za wysoka - powinna być taka, aby mały kawałek ciasta po wrzuceniu powoli wypłynął na powierzchnię.
  6. Kulki smażymy partiami do uzyskania ciemnobrązowego koloru, wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  7. Przygotowujemy syrop z wody, cukru, kardamonu i szafranu - gotujemy wodę z cukrem przez około 10 minut.
  8. Kulki zostawiamy w syropie na około pół godziny.
  9. Podajemy na zimno, udekorowane odrobiną pokruszonych pistacji lub wiórków kokosowych.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kala-jamun