Kurczak po mandżursku (Chicken Manchurian)
 
Składniki/Ingredients:
  • 500 gramów mięsa z piersi kurczaka
  • olej do głębokiego smażenia
marynata:
  • 1 łyżeczka pasty czosnkowo-imbirowej
  • 1 łyżka sosu sojowgo
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
sos:
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 1 mała cebula
  • 1 zielona papryczka chili
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego azjatyckiego sosu chili
  • pół łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 strączek czarnego kardamonu
  • pół gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • trochę szczypiorku do przybrania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (3-4 cm). Dodajemy składniki marynaty, mieszamy, zostawiamy na około pół godziny w lodówce.
  2. Mięso smażymy w rozgrzanym głębokim oleju przez około 5 minut, następnie wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
  3. Cebulę i zieloną papryczkę drobno siekamy.
  4. Na patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy 3 łyżki oleju (możemy użyć olej po smażeniu kurczaka), wrzucamy czosnek, imbir, zielone chili oraz cebulę, smażymy mieszając do delikatnego zrumienienia.
  5. Dodajemy sos sojowy, słodki sos chili, przecier pomidorowy, anyż i kardamon, mieszamy.
  6. Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, dodajemy do sosu.
  7. Gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje.
  8. Dodajemy natkę kolendry, szczypiorek, gotujemy przez około 1 minutę.
  9. Do sosu wkładamy kawałki kurczaka, delikatnie mieszamy, gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez 2-3 minuty.
  10. Posypujemy szczypiorkiem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-mandzursku-chicken-manchurian