Pierś z kurczaka kroimy w kostkę (3-4 cm). Dodajemy składniki marynaty, mieszamy, zostawiamy na około pół godziny w lodówce.
Mięso smażymy w rozgrzanym głębokim oleju przez około 5 minut, następnie wyjmujemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
Cebulę i zieloną papryczkę drobno siekamy.
Na patelni (a najlepiej w woku) rozgrzewamy 3 łyżki oleju (możemy użyć olej po smażeniu kurczaka), wrzucamy czosnek, imbir, zielone chili oraz cebulę, smażymy mieszając do delikatnego zrumienienia.
Dodajemy sos sojowy, słodki sos chili, przecier pomidorowy, anyż i kardamon, mieszamy.
Mąkę kukurydzianą mieszamy z wodą, dodajemy do sosu.
Gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dodajemy natkę kolendry, szczypiorek, gotujemy przez około 1 minutę.
Do sosu wkładamy kawałki kurczaka, delikatnie mieszamy, gotujemy wszystko razem na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Posypujemy szczypiorkiem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kurczak-mandzursku-chicken-manchurian