1 kg jagnięciny lub koźliny (może być również wołowina)
3 średnie cebule
1 łyżka drobno posiekanego czosnku
1 łyżka utartego korzenia imbiru (czosnek i imbir można zastąpić pastą czosnkowo-imbirową - 2 łyżki)
300 gramów gęstego jogurtu naturalnego
pół łyżeczki mielonego chili
pół łyżeczki kurkumy
dwie łyżeczki mielonej kolendry
dwie łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
3-4 zielone papryczki chili
1/3 szklanki oleju najlepiej gorczycowego
sól do smaku (ok.1.5 łyżeczki)
do podprażenia:
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka nasion czarnuszki
1 łyżeczka nasion gorczycy
pół łyżeczki nasion kozieradki
do przybrania gotowego dania:
natka kolendry
pokrojony w cienkie słupki świeży korzeń imbiru
Przygotowanie/Preparation:
Mięso kroimy w kostkę ok. 5 cm.
Cebulę kroimy w cienkie paski.
W rondlu rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia.
Dodajemy czosnek, imbir, kurkumę i mielone chili, smażymy wszystko przez minutę.
Wrzucamy mięso, obsmażamy przez kilka minut, mieszając.
Dolewamy około szklanki wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
W międzyczasie na suchej patelni podprażamy dla wydobycia aromatu przyprawy: kmin rzymski, koper włoski, czarnuszkę, gorczycę i kozieradkę. Uważamy, aby nie przypalić. Kozieradkę dodajemy na końcu, gdyż łatwo się przypala, a wtedy robi się gorzka.
Podprażone przyprawy ugniatamy w moździerzu, nie powinny być zmielone na proszek, a tylko rozgniecione.
Naszą mieszankę przypraw oraz mieloną kolendrę mieszamy z jogurtem i dodajemy do ugotowanego mięsa.
Papryczki chili nacinamy wzdłuż, usuwamy pestki, tak nacięte papryczki dodajemy do naszego curry.
Wszystko gotujemy jeszcze przez około 10-15 minut bez przykrycia, aż odparuje nadmiar wody a sos zgęstnieje.
Doprawiamy sokiem z cytryny, odrobiną cukru i solą do smaku.
Gotowe danie posypujemy posiekaną natką kolendry i pokrojonym w cienkie słupki świeżym imbirem.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/mieso-przyprawa-pikli-achar-gosht