Bazowy sos do curry
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg cebuli
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 1 marchewka
  • pół czerwonej papryki
  • pół zielonej papryki
  • 1 szklanka pokrojonej w paski kapusty
  • pół szklanki posiekanej natki kolendry (mogą być łodyżki)
  • 1 puszka pomidorów
  • pół szklanki + dwie łyżki oleju
  • 1.5 - 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka mieszanki Garam Masala
  • 6 szklanek wody
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę kroimy w paski, marchewkę i paprykę w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy na niedużym ogniu przez około 15 minut mieszając. Cebula puści sok i zmięknie - nie powinna się zrumienić.
  3. Do podsmażonej cebuli dodajemy drobno posiekany imbir, czosnek, paprykę, marchewkę i kapustę, smażymy wszystko przez chwilę mieszając.
  4. Dodajemy sól (około 1.5 łyżki), natkę kolendry, pomidory i przyprawy - oprócz papryki i kurkumy, zalewamy wodą (6 szklanek).
  5. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 40 minut, aż warzywa się rozgotują.
  6. Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy przez około pół minuty kurkumę i słodką mieloną paprykę, dodajemy do naszego warzywnego bulionu. Dodajemy również mieszankę Garam Masala.
  7. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut.
  8. Po ostygnięciu blendujemy na gładki sos, ewentualnie dosalamy do smaku.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kuchnia-bir