Przygotowanie jagnięciny do potraw typu curry
- 1 kg mięsa pokrojonego w kostkę 5 x 5 cm (jeżeli mięso oddzieliliśmy od kości, kość zachowujemy - dodamy dla smaku podczas gotowania)
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
- 3 łyżki oleju
- 1 indyjski liść laurowy
- 3-4 goździki
- 4-6 strączków zielonego kardamonu
- 10-12 ziaren czarnego pieprzu
- 10 cm kawałek kory cynamonu
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 suszona papryczka chili
- sól (1.5 - 2 łyżeczki)
- W dużym garnku rozgrzewamy olej.
- Wrzucamy cynamon, goździki, kardamon, ziarna pieprzu i liść laurowy, smażymy przez około minutę mieszając dla wydobycia aromatu.
- Dodajemy kmin rzymski, kolendrę i papryczkę chili, smażymy wszystko przez chwilę.
- Dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy czosnek, imbir i sól, smażymy jeszcze przez chwilę.
- Wrzucamy mięso, obsmażamy przez około 1 minutę mieszając, aby pokryło się przyprawami.
- Dolewamy 2 szklanki wody, zmniejszamy ogień (teraz ewentualnie dodajemy kości).
- Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kuchnia-bir
3.2.2885