Przygotowanie jagnięciny do potraw typu curry
 
Składniki/Ingredients:
  • 1 kg mięsa pokrojonego w kostkę 5 x 5 cm (jeżeli mięso oddzieliliśmy od kości, kość zachowujemy - dodamy dla smaku podczas gotowania)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 indyjski liść laurowy
  • 3-4 goździki
  • 4-6 strączków zielonego kardamonu
  • 10-12 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 cm kawałek kory cynamonu
  • 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1 suszona papryczka chili
  • sól (1.5 - 2 łyżeczki)
Przygotowanie/Preparation:
  1. W dużym garnku rozgrzewamy olej.
  2. Wrzucamy cynamon, goździki, kardamon, ziarna pieprzu i liść laurowy, smażymy przez około minutę mieszając dla wydobycia aromatu.
  3. Dodajemy kmin rzymski, kolendrę i papryczkę chili, smażymy wszystko przez chwilę.
  4. Dodajemy cebulę, smażymy do zeszklenia.
  5. Dodajemy czosnek, imbir i sól, smażymy jeszcze przez chwilę.
  6. Wrzucamy mięso, obsmażamy przez około 1 minutę mieszając, aby pokryło się przyprawami.
  7. Dolewamy 2 szklanki wody, zmniejszamy ogień (teraz ewentualnie dodajemy kości).
  8. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/kuchnia-bir