Cebulę dzielimy na ćwiartki. Trzy z nich drobno siekamy, czwartą rozdzielamy na "warstwy" - dodamy ją później razem z papryką.
Podobnie postępujemy z pomidorami - jeden drobno siekamy, drugi dzielimy na ósemki.
Paprykę kroimy na ok. 2 cm kwadraty.
W woku (balti) rozgrzewamy olej.
Wrzucamy cynamon, goździki, anyż, liść laurowy i kardamon, smażymy mieszając przez około 1 minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
Dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy mieszając do delikatnego zezłocenia.
Dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez chwilę.
Dodajemy posiekany drobno pomidor, smażymy mieszając, aż rozpadnie się. W miarę potrzeby (gdyby coś chciało się przypalać) dodajemy troszkę wody lub naszego sosu.
Dodajemy mielone przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, chili i słodką paprykę.
Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę (ew. pieczarki), wszystko smażymy przez chwilę mieszając.
Dodajemy powoli nasz sos do curry - nie za dużo naraz, chcemy, aby nasza potrawa smażyła się raczej niż gotowała.
Dodajemy kawałki mięsa, pokrojony pomidor (świetnie sprawdzają się tutaj małe koktajlowe pomidorki w całości), mieszamy i dodajemy stopniowo resztę sosu. Jeżeli curry jest za gęste, możemy dodać niewielką ilość wody.
Posypujemy suszonymi liśćmi kozieradki, smażymy mieszając jeszcze przez 2-3 minuty.
Solimy do smaku, usuwamy liść laurowy i cynamon.
Posypujemy obficie natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/balti-jagniecina-lamb-balti