Balti z jagnięciną (Lamb Balti)
 
Składniki/Ingredients:
  • pół kilograma jagnięciny lub wołowiny ugotowanej według przepisu
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 250 ml sosu przygotowanego według przepisu
  • 2 nieduże pomidory (lub 1 pomidor i garść pomidorków koktajlowych)
  • 5 cm kawałek kory cynamonu
  • 1 indyjski liść laurowy
  • 3 goździki
  • 2 strączki czarnego kardamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • ćwiartka zielonej papryki
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • opcjonalnie kilka pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 łyżeczka suszonych liści kozieradki (kasuri methi)
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • natka kolendry do posypania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę dzielimy na ćwiartki. Trzy z nich drobno siekamy, czwartą rozdzielamy na "warstwy" - dodamy ją później razem z papryką.
  2. Podobnie postępujemy z pomidorami - jeden drobno siekamy, drugi dzielimy na ósemki.
  3. Paprykę kroimy na ok. 2 cm kwadraty.
  4. W woku (balti) rozgrzewamy olej.
  5. Wrzucamy cynamon, goździki, anyż, liść laurowy i kardamon, smażymy mieszając przez około 1 minutę, aż przyprawy zaczną pachnieć.
  6. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy mieszając do delikatnego zezłocenia.
  7. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy przez chwilę.
  8. Dodajemy posiekany drobno pomidor, smażymy mieszając, aż rozpadnie się. W miarę potrzeby (gdyby coś chciało się przypalać) dodajemy troszkę wody lub naszego sosu.
  9. Dodajemy mielone przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, chili i słodką paprykę.
  10. Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę (ew. pieczarki), wszystko smażymy przez chwilę mieszając.
  11. Dodajemy powoli nasz sos do curry - nie za dużo naraz, chcemy, aby nasza potrawa smażyła się raczej niż gotowała.
  12. Dodajemy kawałki mięsa, pokrojony pomidor (świetnie sprawdzają się tutaj małe koktajlowe pomidorki w całości), mieszamy i dodajemy stopniowo resztę sosu. Jeżeli curry jest za gęste, możemy dodać niewielką ilość wody.
  13. Posypujemy suszonymi liśćmi kozieradki, smażymy mieszając jeszcze przez 2-3 minuty.
  14. Solimy do smaku, usuwamy liść laurowy i cynamon.
  15. Posypujemy obficie natką kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/balti-jagniecina-lamb-balti