Puszyste placuszki ryżowe (Idli)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki ryżu (zwykły ryż o krótkich ziarnach - może być również parboiled)
  • pół szklanki łuskanej fasoli urad dal (ziarna nie powinny być przepołowione)
  • półtorej łyżeczki soli
  • pół łyżeczki nasion kozieradki
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż kilkakrotnie przepłukujemy, zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na 6-8 godzin.
  2. Urad dal również płuczemy, zalewamy wodą w oddzielnym naczyniu (woda powinna sięgać kilka cm powyżej fasoli), dodajemy nasiona kozieradki, zostawiamy do namoczenia.
  3. Namoczone składniki: ryż i fasolę urad dal blendujemy partiami (osobno) na gładką masę, dolewamy w miarę potrzeby wodę, w której moczył się urad dal, chcemy uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Urad dal powinien być zblendowany na gładko, w ryżu mogą pozostać wyczuwalne grudki.
  4. Masę przelewamy do dużego naczynia (w idealnym przypadku wskutek fermentacji powinna dwukrotnie zwiększyć objętość), dodajemy sól, mieszamy przez około minutę ręką.
  5. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do przefermentowania w temperaturze powyżej 25 stopni.
  6. Kiedy ciasto się przefermentowało (powiększyło swoją objętość, na powierzchni widoczne są drobne bąbelki - może to trwać nawet 15-18 godzin), jest gotowe do robienia idli. Po takim czasie może troszkę zgęstnieć, dolewamy więc wody, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
  7. Do garnka, w którym będziemy gotować idli nalewamy niewielką ilość wody (do poziomu około 5 cm).
  8. Formy do idli smarujemy olejem.
  9. Do foremek wlewamy naszą masę, pozostawiamy trochę miejsca - placuszki powiększą swoją objętość podczas gotowania.
  10. Wodę doprowadzamy do wrzenia.
  11. Wkładamy stojak z tackami do garnka, nakładamy szczelną pokrywkę. Gotujemy na parze przez około 10-12 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy są gotowe - po nakłuciu patyczek powinien pozostać czysty.
  12. Tacki wyjmujemy z garnka, zostawiamy na 5 minut do ostygnięcia.
  13. Delikatnie wyjmujemy nasze placuszki z foremek, podważając dokoła łyżeczką.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/puszyste-placuszki-ryzowe-idli