Południowoindyjski chutney pomidorowy (Tomato Chutney)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 pomidory
  • 1 nieduża cebula
  • 2 zielone papryczki chili
  • 6-8 liści curry
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju (najlepiej kokosowego)
  • pół łyżeczki nasion urad dal
  • pół łyżeczki nasion chana dal
  • sól do smaku (około 3/4 łyżeczki)
do końcowego doprawienia:
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 suszona papryczka chili
  • szczypta asafetydy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Cebulę, pomidory i zielone chili drobno kroimy.
  2. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy nasiona urad dal, chana dal i liście curry, smażymy mieszając do lekkiego zrumienienia nasion.
  3. Dodajemy posiekaną drobno cebulę, smażymy mieszając do zeszklenia.
  4. Dodajemy imbir i zielone chili, smażymy chwilę mieszając.
  5. Wrzucamy posiekane w kostkę pomidory, smażymy, aż się rozpadną.
  6. Zostawiamy do ostygnięcia, po ostygnięciu blendujemy na gładką masę.
  7. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
  8. Wrzucamy ziarna gorczycy, suszoną papryczkę chili oraz szczyptę asafetydy.
  9. Smażymy przez chwilę, aż gorczyca zacznie strzelać.
  10. Podsmażone przyprawy dodajemy do masy pomidorowej.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/poludniowoindyjski-chutney-pomidorowy-tomato-chutney