Chlebki puri (Puri)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki roztopionego klarowanego masła lub oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru
  • opcjonalnie 2 łyżeczki semoliny
  • woda - około 3/4 szklanki
  • olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
  1. Do mąki dodajemy cukier, sól, semolinę i roztopione klarowane masło lub olej.
  2. Mieszamy wszystkie składniki.
  3. Powoli dodając wodę, zarabiamy ciasto. Powinno być dosyć twarde i elastyczne.
  4. Ciasto zostawiamy na około 15 minut.
  5. Dzielimy na 10 części. Formujemy w kulki.
  6. Kulki z ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej desce na placuszki o średnicy około 10 cm i grubości 1-2 milimetry.
  7. W rondlu rozgrzewamy olej.
  8. Puri smażymy pojedynczo:: wkładamy do rozgrzanego oleju, łyżką przytrzymujemy placek pod powierzchnią, aż napuchnie; następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chlebki-puri-puri-breads