2 łyżeczki roztopionego klarowanego masła lub oleju
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
opcjonalnie 2 łyżeczki semoliny
woda - około 3/4 szklanki
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie/Preparation:
Do mąki dodajemy cukier, sól, semolinę i roztopione klarowane masło lub olej.
Mieszamy wszystkie składniki.
Powoli dodając wodę, zarabiamy ciasto. Powinno być dosyć twarde i elastyczne.
Ciasto zostawiamy na około 15 minut.
Dzielimy na 10 części. Formujemy w kulki.
Kulki z ciasta rozwałkowujemy na natłuszczonej desce na placuszki o średnicy około 10 cm i grubości 1-2 milimetry.
W rondlu rozgrzewamy olej.
Puri smażymy pojedynczo:: wkładamy do rozgrzanego oleju, łyżką przytrzymujemy placek pod powierzchnią, aż napuchnie; następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/chlebki-puri-puri-breads