Ziemniaczane curry do chlebków puri (Aloo Bhaji)
- 3 średnie ziemniaki (ok. 600 gramów)
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka drobno posiekanego korzenia imbiru
- 1 zielona papryczka chili
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 12-15 listków curry
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta asafetydy
- 1 łyżeczka chana dal albo urad dal
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki mąki z ciecierzycy
- sól do smaku (około 1.5 łyżeczki)
- 2 szklanki wody
- garść natki kolendry
- Cebulę kroimy w cienkie piórka, papryczkę chili i natkę kolendry drobno siekamy.
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy nasiona kminu, gorczycy, asafetydę, liście curry i dal.
- Smażymy przez chwilę mieszając, aż gorczyca zacznie strzelać.
- Dodajemy cebulę i 1 łyżeczkę soli, cebulę smażymy powoli do zeszklenia.
- Dodajemy imbir, zielone chili i kurkumę, smażymy mieszając przez około 1 minutę.
- Pokrojone ziemniaki posypujemy mąką z ciecierzycy, mieszamy, dodajemy do podsmażonej cebuli z przyprawami.
- Dodajemy połowe posiekanej natki kolendry i 2 szklanki wody.
- Gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 5 minut.
- Posypujemy resztą natki kolendry.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ziemniaczane-curry-do-chlebkow-puri-aloo-bhaji
3.2.2885