Ryżowo-fasolowe placki z warzywami (Uttapam)
 
Składniki/Ingredients:
  • fasolowo-ryżowe ciasto jak na dosy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 drobno posiekany pomidor
  • 1 drobno posiekana papryczka chili
  • garść posiekanej natki kolendry
  • olej
  • sól do smaku
  • opcjonalnie trochę przyprawy do sambaru do posypania
Przygotowanie/Preparation:
  1. Przefermentowana masa ryżowo-fasolowa powinna mieć konsystencję lejącą, lecz nieco gęstszą, niż ciasto na naleśniki.
  2. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem (najczęściej w celu rozprowadzenia tłuszczu używa się zwilżonej olejem połówki cebuli).
  3. Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto. Nie rozprowadzamy go cienko, tak jak przy smażeniu dosy, ale trochę grubiej (na grubość około 5 mm).
  4. Placek posypujemy posiekanymi warzywami, solimy, opcjonalnie posypujemy przyprawą do sambaru.
  5. Skrapiamy niewielką ilością oleju.
  6. Smażymy przez około 4-5 minut do zbrązowienia spodu.
  7. Odwracamy i smażymy jeszcze przez około 1 minutę, warzywa powinny się nieco przyrumienić.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryzowo-fasolowe-placki-warzywami-uttapam