Ryżowo-fasolowe placki z warzywami (Uttapam)
- fasolowo-ryżowe ciasto jak na dosy
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 drobno posiekany pomidor
- 1 drobno posiekana papryczka chili
- garść posiekanej natki kolendry
- olej
- sól do smaku
- opcjonalnie trochę przyprawy do sambaru do posypania
- Przefermentowana masa ryżowo-fasolowa powinna mieć konsystencję lejącą, lecz nieco gęstszą, niż ciasto na naleśniki.
- Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem (najczęściej w celu rozprowadzenia tłuszczu używa się zwilżonej olejem połówki cebuli).
- Na rozgrzaną patelnię wylewamy ciasto. Nie rozprowadzamy go cienko, tak jak przy smażeniu dosy, ale trochę grubiej (na grubość około 5 mm).
- Placek posypujemy posiekanymi warzywami, solimy, opcjonalnie posypujemy przyprawą do sambaru.
- Skrapiamy niewielką ilością oleju.
- Smażymy przez około 4-5 minut do zbrązowienia spodu.
- Odwracamy i smażymy jeszcze przez około 1 minutę, warzywa powinny się nieco przyrumienić.
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/ryzowo-fasolowe-placki-warzywami-uttapam
3.2.2885