Bengalski sos musztardowy (Bengali Kasundi)
 
Składniki/Ingredients:
  • 2 łyżki nasion brązowej gorczycy
  • 2 łyżki nasion białej gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • ok 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2-3 zielone papryczki chili
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 niewielkie zielone mango (możemy zastąpić 3 łyżkami soku z cytryny bądź limonki i jedną płaską łyżeczką cukru)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju (najlepiej gorczycowego)
Przygotowanie/Preparation:
  1. Nasiona gorczycy zalewamy wodą i pozostawiamy na około pół godziny do namoknięcia.
  2. Gorczycę odcedzamy, blendujemy z pozostałymi składnikami (poza olejem) na pastę o konsystencji musztardy, w razie potrzeby dodając odrobinę wody.
  3. Pastę przekładamy do szklanego słoiczka, zalewamy olejem.
  4. Pozostawiamy na jeden dzień do "przegryzienia".
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bengalski-sos-musztardowy-bengali-kasundi