Bengalski sos musztardowy (Bengali Kasundi)
- 2 łyżki nasion brązowej gorczycy
- 2 łyżki nasion białej gorczycy
- 5 ząbków czosnku
- ok 2 cm kawałek korzenia imbiru
- 2-3 zielone papryczki chili
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 niewielkie zielone mango (możemy zastąpić 3 łyżkami soku z cytryny bądź limonki i jedną płaską łyżeczką cukru)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju (najlepiej gorczycowego)
- Nasiona gorczycy zalewamy wodą i pozostawiamy na około pół godziny do namoknięcia.
- Gorczycę odcedzamy, blendujemy z pozostałymi składnikami (poza olejem) na pastę o konsystencji musztardy, w razie potrzeby dodając odrobinę wody.
- Pastę przekładamy do szklanego słoiczka, zalewamy olejem.
- Pozostawiamy na jeden dzień do "przegryzienia".
Recipe by Kuchnia indyjska - Odkryjmy nowe smaki! at https://smak-indii.pl/bengalski-sos-musztardowy-bengali-kasundi
3.2.2885